Uniaika

UNIAIKA

 

  1. Kuvassa on esi-isien henkiä esittävä kalliomaalaus. Maalaus löytyy Pohjois-Australiasta.

Maailman vanhin tunnettu uskonto on Australian aboriginaali. Tämä kulttuuri on vaikuttanut Australiassa yli 40000 vuotta. Väestö on jakautunut Australiaan eripuolille, erilaisiin oloihin. Kanssakäyminen heimojen välillä on jäänyt hyvinkin vähäiseksi, joten heimot eroavat toisistaan hyvin paljon. Kielikin eri heimoilla on eri, mutta perusta on sama.

Aboriginaalit uskovat, että heidän kulttuuri ja asuttama maailma on syntynyt uniajasta. Uniaika tarkoittaa heille muinaista aikaa ja tarunomaista menneisyyttä. Heidän mukaansa kaikki on ollut ennen tasaista, muodotonta ja täysin elotonta siihen saakka kunnes maan syvyyksistä oli noussut unessa olleet olennot. Nämä oliot olivat omanneet yliluonnollisia kykyjä, joiden avulla he kykenivät muuttumaan miksi tahansa elottomaksi tai elolliseksi luonnonkappaleeksi. Nämä henget loivat lauluillaan maan ja tuhannet ihmiset savesta muovaamalla. Henget myös tekivät säännöt ja lait vaikuttamaan maahan, ihmisiin, eläimiin ja kasveihin. Luotuja sääntöjä pitäisi noudattaa, jotta elämä maassa olisi kestävää. Henget kaiken lisäksi opettivat ihmisiä selviytymään maassa ennen kuin vetäytyivät tuonpuoleiseen takaisin.

Uniajan henkiin ja heidän luomaansa maailmaan kaikki aboriginaalit ovat yhteydessä. Omien käsityksiensä mukaan he ovat osa luontoa, joten heidän velvollisuus on kunnioittaa maata. Maa on keskipiste ja kukaan sitä ei voi omistaa. Muihin varhaiskantaisiin uskontoihin verrattuna aboriginaaleilla ei ole tarvetta juhliin, jotka perustavat vuodenaikoihin ja elinkeinoihin. Ravinto saadaan uniajan henkien luomilta kasveilta sekä eläimiltä. Sadeaikakin tulee ajallaan, joten sadetanssejakaan ei tarvita. Kulttuurin ihmiset myös tietävät, että he eivät kykene yliluonnolliseen, koska vain uniajan henget voivat tehdä yliluonnollisia asioita.

Uniajasta kertova suullinen tieto on säilytetty tarkasti aboriginaalien muistissa. Uniajan kaikki kertomukset ja uskomukset on jaettu eri kieliryhmille ja jaettu kieliryhmien sisällä jäsenille. Jokaisen jäsenen elämäntehtävä on huolehtia siitä, että tarina säilyy tuleville sukupolville ja siitäkin eteenpäin.

Aboriginaalien elämä on sidoksissa uniaikaan. Kertomukset uniajasta säätelevät heidän elämäänsä esi-isistä saakka. Niistä pohjautuvat naimisiinmeno-, aikuistumis-, ja heimojen muodostumiset. Aikuistumisriitit eivät kuitenkaan ole yleisiä, mutta naimisiinmenon täytyy tapahtua eri klaanien jäsenten kesken sekä puolison äidin ja isän pitää olla eriklaaneista kuin mistä omat vanhemmat ovat tulleet. Sukulaissuhteet ovat yhä voimakkaita. Yhdessä kaikki lapset ja nuoret kasvatetaan ja vanhukset hoidetaan. Kukaan ei joudu hyljeksittäväksi, vaikka olisikin yhteiskunnan pohjalla. Monimutkainen sukulaisuuskaava on tärkeä osa lapsien koulutusta. Se määrää ja opettaa mm. avioitumisen, toisten kunnioittamisen ja sen kenelle ei ole soveliasta jutella.

Lähteet:

  1. Kuva http://fi.wikipedia.org/wiki/Uniaika
  2. Teksti http://www.lukio.palkane.fi/raamattunet/abo_usk.html

Jätä kommentti