Kukkia Birgitalle, Siina Tiuraniemi

Kukkia Birgitalle, Siina Tiuraniemi

Kukki Birgitalle oli vaihteen vuoksi oikein selkeä luettava. Teoksessa oli kuitenkin suhteellisen paljon asiavirheitä, jotka häiritsivät lukemaa. Oliko kirjailija päättänyt kirjoittaa todellakin kirjaa asioista, joista ei ollut ottanut kokonaisuudessaan selvää vaan oli päättänyt ”uskoa” yleisiä harhakäsityksiä asioissa? Kyllä, näin minä uskon tässä teoksessa juuri käyneen.

Itse kiinnitin huomiota eniten siihen mitä aiheita kirja käsittelee ja kuinka niitä käsitellään. Mielestäni tärkeä ja ajankohtainen aihe oli koulukiusaaminen ja opettajien välinpitämättömyys asiaa kohtaan sekä hoitokoti, jossa terveys-suosituksilla oli suurempi merkitys kuin sillä, että asiakkaat voisivat toisinaan saada juuri sitä mitä itse haluavat ja pitävät tärkeänä ja hyvänä. Kuinka paljon muka voi menettää jos kerran viikkoon saisi ihminen palan suurta herkkuaan kuten lauantaimakkaraa tai lasillisen viskiä? Onko tarkoitus hoitokodeissa todellakin lytätä ihmisen kokoikäinen halunsa ja nautintonsa ja siirtää ja kumota ne ihmisen elämästä kokonaan pois? Onko hoitokotiin joutuminen todellakin sitä, että oman elämän nautinnoista on luovuttava? Kyllä, näin minä pahoin pelkään käyneen. Ihmisyys tuntuu menevän samalla kun sinne laitokseen joutuu ja sen ei pitäisi todellakaan mennä näin.

Teoksessa kuitenkin jouduin ihmettelemään missä vaiheessa Miska käy koulussa? En saa nyt yhtään kohtaa mieleeni, jossa Miska olisi mennyt kouluun. Tuntui, että Miska eli vain omaa elämäänsä, johon kuului alkoholi ja elämän sotkeminen. Miska ja Ville siltikin joutuivat kokemaan yhdessä paljon(kin) koulukiusaamista. Jos oli aina tietty ryhmä kiusaajia, niin kyllä opettajan luulisi tämän huomanneen vuosien saatossa. Onko todella näin, että opettajat haluavat sulkea silmänsä asioilta? Onko helpompaa antaa kiusattujen kärsiä kuin laittaa kiusaajia vastuuseen?

Ihmisissä laitoin merkille sen, että kirjailija toi näkyville ulkonäön vaikutuksen ihmisiin. Miska oli käsittääkseni aika huithapelin näköinen johon suhtauduttiin varauksella, mutta lopulta Miskasta kasvoi kuitenkin sisäisesti itsenäisempi ja varmempi. Minusta oli mukavaa seurata Miskan henkistä kasvua teoksen parissa. Ville taas tuntui rohkealta, suht hyvännäköiseltä, mutta hyvin pidättäytyvältä. Birgitta oli taas hyvin räikeä ja värikäs persoona, joka peitti omaa herkkyyttään ja pelkoaan kovan ulkokuoren alle… Päädyin siihen, että teoksessa haluttiin tuoda eteen sitä, että ihminen ei ole sitä miltä näyttää. Jokaisen sisällä, jokaisella ihmisellä on oma tarinansa. Jokaisen tarina taas johtaa siihen miksi kukin on sellainen kuin on.

Mielestäni tästä kaikesta huolimatta teoksessa hienosti heräteltiin Miskaa huomaamaan elämäänsä. Kaikki se kokemus tuntui avaavan Miskan silmiä, jossa hän pääsi huomaamaan mitä muut mahdollisesti ajattelevat hänestä, mitä mieltä hän oikeastaan itse oli asioista ja sitä mitä Miska todella itse haluaa. Ilman näitä kokemuksia ei Miska olisi päässyt kasvamaan elämässään eteenpäin. Siksi pidänkin tärkeänä näitä raskaita kokemuksia, jotka ravistavat ja herättelevät ihmisiä huomaamaan todellisuutta ja ennen kaikkea herättävät ihmisen näkemään oman itsensä.  Ilman ravistelua ei Miska tai kukaan muukaan ihminen pysty kasvamaan ja löytämään omaa paikkaansa yhteiskunnassa.

Aivan kuten jokainen ihminen, myös Miska toi ilmi sen, että ihminen tarvitsee huomiota, tarvitsee kiitosta ja kannustusta, jotta voi ja jaksaa pyrkiä eteenpäin. Miskahan kantoi hienosti vastuuta teoistaan. Hän säikkyi, mutta keräsi rohkeutensa ja uskalsi kohdata omat virheensä.

Näissä monissa kirjan kohdissa olisi jokaisella ihmisille tärkeää katsoa itseään ja ottaa opikseen virheistään ja menneisyydestään, ei niistä kannata tehdä itselleen taakkoja vaan itselleen vahvuuksia. Älä tee samoja virheitä kuin jotka olet aiemmin tehnyt, joista et pitänyt -> tee toisin ja pyri parempaan lopputulokseen. Virheistä on otettava opikseen. Kukaan ihminen ei voi olla tekemättä virheitä, on eri asia kuinka ne virheensä/taakkansa osaa kantaa. Onko ne virheet taakkoja vai lopulta kuitenkin voittoja? Monet raskaatkin asiat menneisyydestä voi olla lopulta vain omaan kasvamiseen tarvittavia paloja. Minua tämä teos todellakin laittoi pohtimaan ihan perusasioita. Toivottavasti teille muille käy samoin. =)

Lukemisen iloja!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s